Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΑΜΠΕΡ

O Συνταγματάρχης Σαμπέρ,πρωτοδημοσιεύτηκε στην Γαλλία απο το 33χρονο  κλασικό Ηonore De Balzac το 1832  .Στην χώρα  η Άνοδος του Λουδοβίκου στο θρόνο μετά την βαλτώδη Παλινόρθωση ΄΄ξύπνησε΄΄τον ζήλο για τα ανδραγαθήματα του μεγάλου άνδρα που την δόξασε ,του Ναπολέοντα   ,.Η νουβέλα αποτελεί  προθάλαμο των μεγάλων έργων(Ευγενία Γκραντέ ,Χαμένες ψευδαισθήσεις ,Εξάδερφος Πονς) του  ρεαλιστή πεζογράφου χαρίζοντας  του δίκαια θέση στο αβαείο του  παγκόσμιου πολιτισμού.

Στην  μικρή ,όμως διόλου αξιοκαταφρόνητη νουβέλα , παρουσιάζεται η παράξενη ,ιστορία του πάλαι ποτέ ένδοξου, ομώνυμου συνταγματάρχη,ο  οποίος δίπλα  στο πλευρό του Ναπολέοντα  διέπρεψε στην μάχη στο Εϊλω…..

Παρόλα αυτά …ο ήρωας μας   θάφτηκε ζωντανός(!) στο συλλογικό τάφο των πεσόντων.

Το έργο είναι ένα  ΄΄αντίστροφο ταξίδι” από τον θάνατο στην ζωή και τούμπαλιν.Όπως είπε εξάλλου και ο Νίτσε ΄΄Οφείλει κανείς να πληρώσει για την αθανασία, κι οφείλει να πεθάνει πολλές φορές ενώ συνεχίζει να ζει ..

Ο Σαμπέρ  μετά από μια μικρή οδύσσεια φτάνει στο Παρίσι διεκδικώντας με την αρωγή ενός φιλευσπλαχνου δικηγόρου ΄΄το εαυτό του΄΄..Ζητά εύλογα να του επιστραφεί    η περιουσία  και  η γυναίκα του ,η οποία παντρεύτηκε τον κόμη Φερό βασιλικό ακόλουθο αλλά κυρίως  απαιτεί  δικαίωμα στην ζωή που  η φαύλη γραφειοκρατία του στερεί.

-Ναι κύριε. Ωραία ιστορία του συνταγματάρχη… Όμως γιατί να διαβάσω ένα βιβλίο που γράφηκε πριν από τόσα χρόνια σε μια άλλη εποχή και κοινωνία ?...Θα ρωτούσε ένας

Kαταρχάς ,γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών (και πλέον όχι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα).Τα έργα του ,ποτάμι γνωμικών προλαβαίνουν όλες τις ανθρωπιστικές επιστήμες του 19ου και 20ου αιώνα καθώς οι παρατηρήσεις σκάβουν ως τα έσχατα όρια της ανθρώπινης φύσης.. Ακόμη ο Γάλλος συγγραφέας έθεσε τον βασικό κανόνα, ότι δηλαδή το μυθιστόρημα είναι κάτι περισσότερο από αφήγηση. Ακολουθώντας το παράδειγμά του ο Ντοστογιέφσκι  ο Σάρτρ ο Καμύ είδαν την εκτεταμένη αφήγηση ως αφορμή για φιλοσοφία και ο Τσέχος Κάφκα για συνεχή αλληγορία!

Δεύτερον, ο Μπαλζακ μέσα από τις λίγες σελίδες θα σε κερδίσει με την τρυφερότητα και γλαφυρότητα του ύφους όσο και την παραστατική περιγραφή του.Θα χαστουκίσει άλλοτε με γέλιο άλλοτε αμείλικτα την βάναυση δεσποτική κοινωνία και ιδιοτελή  δικαιοσύνη που δεσπόζουν   τα άτομα -Ψυχολογικές, φιλοσοφικές ,κοινωνιολογικές επισημάνσεις  που ΄΄επικυρώθηκαν΄΄από τις επιστημονικές ελίτ

Το προτείνω ως το πιο δόκιμο εφαλτήριο για να γνωρίσεις το μπαλζακικό σύμπαν ,με 2600 πρόσωπα που έκτισε  αυτό το ιερό τέρας(!)..Και ίσως μάθουμε γιατί σήμερα  είναι τόσο  δύσκολο  να είμαστε άνθρωποι

 Βιογραφικό: O Oνορέ Ντε Μπαλζάκ, ένας από τους θεμελιωτές του ρεαλιστικού μυθιστορήματος, γεννήθηκε το 1799 στην πόλη Τουρ της Γαλλίας. Σπούδασε νομικά ύστερα από παρότρυνση της οικογένειάς του και φιλοσοφία. Πολυγραφότατος, δημιούργησε εκατοντάδες ήρωες μέσα από τα βιβλία του: Ανθρώπινους χαρακτήρες μα πάθη και αδυναμίες. Στο έργο του καθρεφτίζεται με ζωντανά χρώματα η ζωή στη Γαλλία το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.Το 1833 συλλαμβάνει την ιδέα για το γιγαντιαίο εγχείρημά του την Ανθρώπινη κωμωδία, στο οποίο θα συμπεριληφθεί ολόκληρο το έργο του. Μεταξύ άλλων εξέδωσε τα: Η εξαδέλφη Μπέττη, Μπάρμπα-Γκοριό, Ευγενία Γκράντε, Ο συνταγματάρχης Σαμπέρ, Ο εξάδελφος Πονς. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 51 ετών στο Παρίσι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s