Νιτσε για τη Γερμανια ως εμποδιο στο οραμα της ενωμενης Ευρωπης

Europe Flags

Προς το τέλος του Ecce Homo, του τελευταίου αυθεντικού του έργου, ο Νίτσε κάνει σφοδρότατη κριτική στη Γερμανία και τη παρομοιάζει με το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην ολοκληρωτική ένωση της Ευρώπης. Επίσης, καθιστά το γερμανικό πνεύμα ως τη μήτρα του εθνικισμού, της “χειρότερη αρρώστιας” που μπορεί να βιώσει ο πολιτισμός και η κουλτούρα μίας χώρας.

Το εκπληκτικό με αυτό το απόσπασμα είναι πως θα μπορούσε πολύ εύκολα να θεωρηθεί απόλυτα επίκαιρο, λες και γράφτηκε δηλαδή από δημοσιογράφο αυτές τις μέρες. Όλοι είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το ότι η υπερβολικά σκληρή και εγωιστική στάση της Γερμανίας όσον αφορά τη λιτότητα, αλλά και η γενικότερη αντιμετώπιση που προτείνει σχετικά με την ανθρωπιστική/οικονομική κρίση, αποτελεί στην ουσία τη σημαντικότερη αιτία της διχοτόμησης της Ευρώπης. Φτάσαμε μέχρι και το σημείο που γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τον Σόιμπλε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το νόμισμα του Ευρώ. 

Κι όμως, ο Φρίντριχ Νίτσε έγραψε το παρακάτω κείμενο το 1888 (!). Είναι συγκλονιστικό και τρομακτικά ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τους κύκλους που κάνει η ιστορία. Ας δούμε όμως το κείμενο:


Όταν φάνηκε πάνω στη γέφυρα που ένωνε δύο αιώνες παρακμής μια force majeure [μείζων δύναμη] αρκετά δυνατή ώστε να κάνει την Ευρώπη μια ενότητα, μια ενότητα πολιτική και οικονομική που ο σκοπός της ήταν να εγκαθιδρύσει μια παγκόσμια κυβέρνηση – οι Γερμανοί με τους “Απελευθερωτικούς Πολέμους” τους στέρησαν την Ευρώπη από όλο το νόημα, από το θαύμα του νοήματος που έφερε μέσα της η ύπαρξη του Ναπολέοντα΄ γι’ αυτό έχουν στη συνείδησή τους όλα όσα ακολούθησαν, όλα όσα υπάρχουν σήμερα – την πιο καταστροφική για την κουλτούρα αρρώστια και παραλογισμό που μπορεί να υπάρξει, δηλαδή τον εθνικισμό, αυτή τη névrose nationale [εθνική νεύρωση] από την οποία πάσχει η Ευρώπη, αυτή τη διαιώνιση της διαίρεσης της Ευρώπης σε μικρά κράτη, της μικροπολιτικής: στέρησαν την ίδια την Ευρώπη από το νόημά της, από το λογικό της – την οδήγησαν σε αδιέξοδο. 

Ξέρει κανείς εκτός από μένα τον δρόμο που βγάζει απ’ αυτό το αδιέξοδο;… Ένα καθήκον αρκετά μεγάλο για να ενώσει ξανά τους λαούς;
– Φρίντριχ Νίτσε

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s