Η ουσια των ανθρωπινων σχεσεων κατα τον Αλμπερ Καμυ

Διαβάστε το άρθρο στη νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα των Εκδόσεων Καμένα Τετράδια™, κάνοντας κλικ εδώ. 

 

2 thoughts on “Η ουσια των ανθρωπινων σχεσεων κατα τον Αλμπερ Καμυ

 1. Οτι καλύτερο έχω διαβάσει μες στον Μάρτιο!!! Η απήχηση αυτού, όσο και του Πεσσόα είναι δικαιολογημένες. Παρότι θεωρούσα ότι μετά την Ασκητική, θα βάλτωνες δεν χάνεις την σπίθα σου, η οποία καεί όλο και πιο δυνατά, φωτίζοντας κάθε πτυχή της σκέψης που καθρεφτίζεται στην λεπτή γραφίδα σου Απαράμιλλα όμορφο. λιτό, διαυγές. Ένα τρυφερό χαστούκι! Θα γίνεις ο νέος Αλλαν Περσυ. 66 μαθηματα φιλιας 🙂

  Liked by 1 person

 2. Ενδιαφέρουσα ερμηνεία η οποία όμως μπλοκάρει στην ιδέα του “εαυτού”. Κανείς δεν μπορεί να είναι αυτό που είναι, απλούστατα γιατί αυτό που είμαστε είναι αυτό που έχουμε μάθει να είμαστε ύστερα από χρόνια “μαθημάτων” του πως πρέπει να είμαστε όπως περιγράφει και ο Ρόμπινς:
  ΄Όταν γεννιόμαστε, είμαστε κοκκινοπρόσωποι, στρογγυλοί, έντονοι και αγνοί. Μέσα μας καίει η πορφυρή φλόγα της παγκόσμιας συνείδησης. Βαθμιαία, όμως, καταβροχθιζόμαστε από γονείς, μασιόμαστε από σχολεία, τρωγόμαστε από συμμαθητές, καταπινόμαστε από κοινωνικούς θεσμούς και ροκανιζόμαστε από τις κακές συνήθειες και την ηλικία. Κι όταν πια μας έχουν μηρυκάσει και χωνέψει αυτά τα έξι στομάχια, βγαίνουμε από μέσα τους σαν μια ενιαία και αηδιαστική καφετιά μάζα.
  Το δίδαγμα, λοιπόν του παντζαριού είναι το εξής: Διατηρείστε τη θεϊκή κοκκινίλα σας, την έμφυτη ροζ μαγεία σας, ειδάλλως θα καταλήξετε μια καφέ αηδιαστική μάζα. ”
  Έτσι το να “σκαλίζουμε το είναι μας” δεν είναι μοναδικό αλλά πανομοιότυπο με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που μοιράστηκαν το ίδιο “σχολείο ζωής”, την ίδια φυλακή βιωμάτων και ερεθισμάτων. Όλα οδηγούν στον ίδιο δρόμο και αυτός είναι το πουθενά, είτε αράζεις και δεν είσαι τίποτα, είτε ‘αντλείς ωκεανούς ουσίας και αξίας”, είτε ψάχνεις την ουσία, είτε όχι, είτε έχεις μέτρο, είτε όχι. Όσο για τον εκμηδενισμό, όπως όλα τα πράγματα είναι θέμα αντίληψης.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s