Τα Καμένα Τετράδια… Επιστρέφουν! (με ένα «μ»)

Επισκεφτείτε τη νέα, ανανεωμένη πλατφόρμα των Εκδόσεων Καμένα Τετράδια™, κάνοντας κλικ εδώ.

Δύο χρόνια –και κάτι– πέρασαν από την τελευταία δημοσίευση των Καμένων Τετραδίων™: ενός περιοδικού που σε διάστημα λίγων μόλις μηνών πρόσφερε περισσότερα από εκατό άρθρα πάνω στη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, από κριτικές κλασικών βιβλίων μέχρι ερμηνευτικές αναλύσεις πάνω στη σκέψη μεγάλων στοχαστών.

Τα Καμένα Τετράδια™ έτυχαν μίας απροσδόκητης υποδοχής από το Ελληνικό κοινό. Αρκετά από τα κορυφαία του άρθρα αναδημοσιεύονταν ανά χιλιάδες στο περιβάλλον των social media, εκ των οποίων κάποια φιλοξενήθηκαν τόσο σε άλλες μεγάλες ιστοσελίδες (π.χ. Αντικλείδι), όσο και σε εκδόσεις ως κριτικές βιβλίων (π.χ. Μίνωας). Ένα μάλιστα μεταφράστηκε στα Αγγλικά και δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο του εξωτερικού.

Τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργίας του, το περιοδικό μας επισκέπτονταν χιλιάδες αναγνώστες επί καθημερινής βάσεως, ενώ μέχρι και σήμερα ο αριθμός αυτός ουδέποτε μειώθηκε κάτω των εκατό: ένα στατιστικό εξωφρενικό αν αναλογιστούμε πως είναι ανενεργό για περισσότερα από δύο χρόνια.

Αυτό όμως αλλάζει από σήμερα. Σας παρουσιάζουμε τη νέα, ανανεωμένη έκδοση των Καμένων Τετραδίων™… (με ένα «μ»)

Εμπλουτισμένη θεματολογία και νέες συνεργασίες

Ο σκληρός πυρήνας του δημιουργικού μας υλικού, ήταν και θα είναι πάντα άρθρα που στοχεύουν στην ανάδειξη της αφρόκρεμας της ανθρώπινης πνευματικότητας, με λόγο προσιτό, μα δίχως εκπτώσεις στο αφηγηματικό και λεξιλογικό βάθος. Η εστίασή μας θα παραμείνει στο έργο στοχαστών όπως οι Καμύ, Νίτσε, Ντοστογιέφσκι και Πεσσόα, όμως όχι απλώς θα διευρυνθεί το πλαίσιο της θεωρητικής μας εξερεύνησης, αλλά θα ενισχυθεί και ο πλουραλισμός στη σκέψη, επενδύοντας σε σαφώς πιο ολιστικές και συγκριτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

Στην ύλη μας, ακόμη, θα συνεισφέρουν νέοι συνεργάτες που πιστεύουμε πως θα ενισχύσουν σημαντικά τη νέα μας προσπάθεια. Άλλοι γνωστοί και άλλοι λιγότερο γνωστοί, άνθρωποι από τον κόσμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της λογοτεχνίας και της ψυχολογίας, όλοι/ες τους/τις θα εισάγουν τη δικιά τους προοπτική στο θεωρητικό μας κομφούζιο. Θα τους/ις γνωρίσετε όλους και όλες σταδιακά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Φυσικά, από τον νέο μας ιστότοπο δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα άρθρα των αναγνωστών, για τα οποία ήδη σχεδιάζουμε μία ανεξάρτητη και ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.

Design και τεχνολογία

Η αναβάθμιση των Καμένων Τετραδίων™ δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μονάχα στο επίπεδο της ύλης. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο επενδύσαμε σε μία από τις πλέον σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες του 2017: την Uncode engine της Undsgn. Το τεχνολογικό της υπόβαθρο μας προσφέρει μια τεράστια γκάμα δυνατοτήτων, από τη διοργάνωση σεμιναρίων και την υποστήριξη διαδικτυακών εκδόσεων, μέχρι την παρουσίαση μεγάλων ψυχαγωγικών προϊόντων, όπως video articles και interactive stories.

Η νέα μας πλατφόρμα φυσικά επενδύεται από τη νέα μας καλλιτεχνική κατεύθυνση, με ανανεωμένο UI design και UX strategy, που επιτρέπουν μία πιο άνετη εμπειρία ανάγνωσης σε ένα περιβάλλον με προσωπική και χειροποίητη material design αισθητική. Η γραμματοσειρά κειμένου αποτελεί δημιούργημα σύγχρονων Ευρωπαίων σχεδιαστών, εμπνευσμένο από τον γοτθικό ρυθμό του μεσαίωνα με πλούσια αναγεννησιακά στοιχεία, στόχος του οποίου είναι ο καθορισμός μίας άμεσης και βαθιάς σχέσης ανάμεσα στην ύλη και τον αναγνώστη. Ακόμη, το λογότυπο πρόκειται για χειρόγραφο έργο με μελάνι, Ιαπωνικής τεχνικής sumi, και πιστεύουμε πως συμπυκνώνει αποτελεσματικά όλα τα επιμέρους στοιχεία της νέας μας εικαστικής διεύθυνσης.

Εκδόσεις από τα παλιά, για τις ανάγκες του σήμερα

Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι εκδόσεις δεν αποτελούν απλώς ένα ψυχρό μέσο διαβίβασης του εκάστοτε πνευματικού έργου, αλλά μία θεμελιώδη πτυχή και φυσική προέκταση της ουσίας του. Με γνώμονα την ανωτέρω ρομαντική αντίληψη, χτίζουμε ένα υλικοτεχνικό και θεωρητικό πλαίσιο που αναμφίβολα υπερβαίνει τα όρια ενός απλού περιοδικού ή website. Οι εκδόσεις των Καμένων Τετραδίων™ θα συμβάλλουν στον χώρο μέσω μίας πολυδιάστατης δραστηριότητας, με άξονα τη δημιουργία αξιοσημείωτων ψηφιακών και φυσικών έργων, στηριζόμενων σε πρότυπα επιχειρηματικά μοντέλα και, φυσικά, στο αυτούσιο μεράκι των συντελεστών τους.

Στη σελίδα των Εκδόσεων αριστερά στο μενού μπορείτε ήδη να βρείτε αρκετά τα projects που είναι στη διαδικασία της μελέτης και της παρασκευής. Αξιοσημείωτος πυλώνας τους είναι η μετάφραση των τριών αρχαίων ταοϊστικών συγγραμμάτων της κινεζικής φιλοσοφίας (Τάο Τε Τσινγκ, Τσουάνγκ Τσου, Λιέ Τσου) στην Ελληνική γλώσσα, συνοδευόμενα από πλούσιες ερμηνευτικές επενδύσεις.

Σωκρατούλης: Το φιλοσοφικό σκίτσο της ημέρας

Βασική προσθήκη στην καθημερινή ύλη των Καμένων Τετραδίων™ θα είναι ο Σωκρατούλης™, η αγαπημένη σειρά comic strip που συστήθηκε στο Ελληνικό κοινό μέσω του iefimerida, και που αναγνωρίστηκε από διεθνούς φήμης σκιτσογράφους, όπως ο Νίκος Γαλυφιανάκης της Washington Post.

Πρόκειται για μία δημιουργική πρωτοβουλία που μας φέρνει κάθε πρωί σε επαφή με τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ανθρώπινης ιστορίας, μέσω του απαράμιλλου χιούμορ και της οξυδέρκειας του πρωταγωνιστή του. Λειτουργώντας ως ένας νέος Σωκράτης, ο μικρός μας ήρωας δεν υιοθετεί τυφλά τις συμβουλές των σοφών συνομιλητών του, αλλά τις περνάει από το προσωπικό του φίλτρο σαρκασμού και ανάλυσης, εμπνέοντας έτσι τους αναγνώστες του να εισάγουν κι αυτοί το στοιχείο της κριτικής σκέψης σε κάθε πτυχή της ζωής τους. 

Αυτά… Προς το παρόν!

Εάν καλούμασταν να τοποθετηθούμε αναλυτικά επί όλων των projects που δουλεύουμε, το παρόν κείμενο θα κατελάμβανε τερατώδη έκταση. Θεωρούμε, ωστόσο, πως καταφέραμε να σας επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τη στοιχειώδη κατεύθυνση της επαναλειτουργίας μας, αλλά και του αναπροσδιορισμού του δημιουργικού μας εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τον χώρο που έχετε αφιερώσει από την καθημερινότητά σας για τα Καμένα Τετράδια™, και είμαστε βέβαιοι πως η συνέχεια θα σας προσφέρει ακόμη περισσότερη τροφή για αναστοχασμό και σκέψη.

Επισκεφτείτε τη νέα, ανανεωμένη πλατφόρμα των Εκδόσεων Καμένα Τετράδια™, κάνοντας κλικ εδώ.

2 thoughts on “Τα Καμένα Τετράδια… Επιστρέφουν! (με ένα «μ»)

 1. Καλή επιτυχια

  Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo για iPhone

  Στις Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2017, 20:05, ο χρήστης Καμμενα Τετραδια έγραψε:

  #yiv4918576112 a:hover {color:red;}#yiv4918576112 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv4918576112 a.yiv4918576112primaryactionlink:link, #yiv4918576112 a.yiv4918576112primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv4918576112 a.yiv4918576112primaryactionlink:hover, #yiv4918576112 a.yiv4918576112primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv4918576112 WordPress.com | Δημήτρης Δημαρέλος posted: “Επισκεφτείτε τη νέα, ανανεωμένη πλατφόρμα των Εκδόσεων Καμένα Τετράδια, κάνοντας κλικ εδώ.Δύο χρόνια –και κάτι– πέρασαν από την τελευταία δημοσίευση των Καμένων Τετραδίων: ενός περιοδικού που σε διάστημα λίγων μόλις μηνών πρόσφερε περισσότερα από εκατ” | |

  Liked by 1 person

 2. Μπράβο παιδιά! Μας λείψατε!

  ________________________________ Από: Καμμενα Τετραδια Στάλθηκε: Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017 8:05 μμ Προς: parisstan2@hotmail.com Θέμα: [New post] Τα Καμένα Τετράδια… Επιστρέφουν! (με ένα «μ»)

  Δημήτρης Δημαρέλος posted: “Επισκεφτείτε τη νέα, ανανεωμένη πλατφόρμα των Εκδόσεων Καμένα Τετράδια[™], κάνοντας κλικ εδώ. Δύο χρόνια –και κάτι– πέρασαν από την τελευταία δημοσίευση των Καμένων Τετραδίων[™]: ενός περιοδικού που σε διάστημα λίγων μόλις μηνών πρόσφερε περισσότερα από εκατ”

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s